Donderdagavond 12 maart op stap geweest om startrail foto`s te maken. Een donkere plek opgezocht in de flevopolder en daar mijn camera opgesteld met zicht op de sterrenhemel en met een beetje leuke voorgrond.

 

Een heldere hemel met veel sterren in de buurt van Zeewolde

Een heldere hemel met veel sterren in de buurt van Zeewolde

Een startrail kun je maken door een aantal foto`s achter elkaar te maken met tussen elke foto een paar seconden pauze. Met het programma startrail (http://www.startrails.de/html/software.html) kun je deze foto`s samenvoegen tot Een enkele foto. Dit werkt beter dan een enkele foto heel lang bijv 20 min. te belichten. Je krijgt dan al snel last van overbelichting. Door meerdere opnames te maken en deze samen te voegen voorkom je dit. Het is ook beter voor je sensor. Een goede belichtingstijd is zo rond de 10 a 15 seconden per foto. Het handigst is een draadontspanner met timerfunctie,hiermee kan je het aantal opnames en de tussentijd instellen.

Omdat sterren weinig licht geven moet je zorgen dat je sensor lichtgevoeliger word. Dit doe je door de iso te verhogen. Nadeel van het verhogen van de iso is dat er meer ruis gaat ontstaan. Het is dus kijken met welke iso je een goed lichtgevoeligheid krijgt met nog een acceptabel ruisniveau. mijn ervaring is een iso tussen de 800 en 1000 bij een fullframe camera. Een te hoge iso zorgt ook voor meer sterren in beeld en kan je foto te druk maken.

Wanneer je je camera richt op de poolster krijg je het effect dat de sterren een cirkel gaan vormen op je foto. Ik heb het bij deze foto niet gedaan omdat ik dan geen mooie voorgrond had.

 

Sterrenfotografie in de omgeving van Zeewolde

Sterrenfotografie in de omgeving van Zeewolde

Het uiteindelijke resultaat. Dit is een samengestelde foto gemaakt uit 100 opnames

Exif: Nikon D700 – Tokina 17-35 op 19mm – iso800 – F5.6 – 10sec met een tussentijd van 5 seconden