gooimeerdijk20140226--12

 

Wie serieus met landschapsfotografie aan de slag wil zal moeten zorgen voor goed materiaal. Natuurlijk kun je met een compactcameraatje ook een landschap fotograferen maar al snel loop je tegen de beperkingen van zo`n camera aan. hieronder volgt een kleine opsomming van wat je zoal aan materiaal nodig hebt om met landschapsfotografie aan de slag te gaan.

 

Allereerst natuurlijk een Camera, maar welke? Er zijn zoveel soorten en maten dat het moeilijk is om een goede keuze te maken. Maak voor jezelf de keuze wat je met je camera wil doen en wat je budget is. Landschapsfotografie stelt andere eisen aan je camera dan wanneer je alleen maar in een studio staat of binnen fotografeerd.  De omstandigheden buiten kunnen vaak extreem zijn. Wind, sneeuw en ijs, vocht, (zee)water en zand  vragen veel van je materiaal en dus is een camera die tegen een stootje kan en spatwaterdicht is erg belangrijk. Minder belangrijk zijn snelheid en allerlei snufjes en opties die je toch nooit zult gebruiken. Landschapsfoto`s maak je vaak handmatig omdat je graag zelf de belichting wil bepalen en ook de autofocus kun je beter uitzetten.  Kijk Als je een camera koopt of de bediening logisch is en ook met bijv koude handen nog te doen is. Dus geen kleine friemelknopjes maar bijv instelwieltjes voor je diafragma en sluitertijd. Kies evt een fullframe camera, deze heeft een grotere sensor en dat komt de beeldkwaliteit ten goede.

Lenzen: Wanneer je een Landschap vast wil leggen kom je al snel uit op groothoekobjectieven. Hiermee is het mogelijk om de weidsheid van een landschap vast te leggen. Ga niet voor een zoomlens van bijv. 18 tot 200mm, deze kunnen niet de kwaliteit beeld geven die je nodig hebt. Een goed groothoek objectief heeft minder last van vertekening.  Neem ook geen groothoekobjectief met een vaste zonnekap daar kun je geen filters op gebruiken maar daar kom ik later op terug. Laat je goed informeren en vergelijk de verschillende objectieven die er in de handel zijn

Statief: Het mooiste licht is vaak in de ochtend of in de avond als het gaat schemeren. Nadeel is dan dat je weinig licht hebt en je sluitertijden langer worden. Een landschap fotografeer je dan ook niet uit de hand maar met je camera op een statief! Hierdoor ben je altijd verzekerd van een scherpe en trillingsvrije opname. Koop geen statief van een paar tientjes want dat geeft je alleen maar ergernis. Het wiebelt, is niet stevig en vaak lastig om je camera goed te verstellen. Een goed statief kost meer geld maar is zoveel fijner in het gebruik en gaat jaren mee. Neem ook een statief met een los balhoofd en universele bevestigingsplaten. Wanneer je meerdere camera`s gebruikt of een telelens met statiefgondel is het handig om daar ook bevestigingsplaten op te zetten zodat je niet steeds de boel hoeft los te schroeven maar gewoon snel kunt wisselen.

Voorbeeld van een stevig statief met balhoofd

Voorbeeld van een stevig statief met balhoofd

 

Filters: Het geheim van landschapsfotografen, is het gebruik van grijsfilters. Filters gebruik je tijdens het fotograferen om het dynamisch bereik van je camera te vergroten. Een camera kan namelijk niet En een lucht goed belichten en het land op de voorgrond. Wanneer je je camera instelt op de lucht zal de voorgrond te donker worden. Stel je in op het landschap dan zal de lucht overbelicht zijn. Om dit op te lossen zijn er filters in de handel die voor een deel donker gekleurd zijn. Hierdoor kun je je foto evenwichtig belichten. Er zijn vaste filters in de handel die je op je objectief kunt schroeven maar die zijn niet praktisch. Een goed filtersysteem heeft een houder die je op je objectief kunt plaatsen en waar je de filters in kunt schuiven. Zorg dat je een goede maat filters koopt die passen bij je objectief. Anders krijg je in de hoeken last van vignetering of nog erger je ziet de randen van je filter in beeld.

filters

Een voorbeeld van een filterhouder met bevestigingsring voor je objectief. De filters zijn er met een harde overgang (links) en zacht verloop (rechts)

 

draadontspanner: Een draadontspanner zorgt dat je niet aan je camera komt tijdens het maken van de foto. Dit beperkt de trillingen en je kan met een draadontspanner ook langere sluitertijden realiseren dan de camera zelf kan. Een zeer nuttig hulpmiddel voor de landschapsfotograaf!

Verder zijn er nog een aantal kleine attributen die erg handig zijn om bij je te hebben als je buiten staat te fotograferen zoals een zaklampje, lensdoekjes om je filters en lenzen schoon te kunnen maken,een vuilniszak of stuk plastic is ook handig wanneer je languit op de grond foto`s wil maken en als bescherming voor je camera wanneer het plots gaat regenen.

En.. Zorg altijd voor warme kleding!! Liever wat te veel aan dan te weinig. Een goede outdoor jas met veel zakken waar je spullen in kwijt kan en die winddicht is. Goede schoenen en Laarzen, en een warme muts en sjaal. Je staat vaak stil en vooral wanneer je aan het water of in de ochtend fotografeert kan het zelfs zomers nog flink afkoelen.